Festival, Proiecții

Francofonia lui Aleksandr Sokurov la București

Francofonia

 Francofonia de Aleksandr Sokurov, desemnat Cel mai bun film european la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, are avanpremiera în România în deschiderea celei de-a 6-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF. Autorul capodoperelor Faust, câștigătorul Leului de Aur la Veneția, care a închis ediția din 2011 a BIEFF, și Russian Ark, se întoarce la București cu povestea captivantă a Muzeului Luvru în timpul ocupației naziste a Franței, care îi va fascina pe spectatori luni, 14 martie, de la ora 20:00, la CinemaPRO. Filmul va avea premiera în cadrul #TIFF2016.

Bilete: http://bit.ly/biefffrancofonia
Trailer: https://youtu.be/Gn4_9ExtewU
Detalii: http://bieff.ro/ro/2016/filme/francofonia
Producție: Franța / Germania / Olanda, 2015, 87′

La treisprezece ani de la Russian Ark – binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secvență, o călătorie prin Muzeul Hermitage din St. Petersburg – Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referinţele în cinema-ul contemporan de avangardă, ne prezintă relația neașteptată dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naționale din Franța din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborând pentru a proteja și păstra valoarea inestimabilă a Muzeului Luvru, în mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

„Cu acest film sofisticat, complex și captivant, Sokurov aruncă o nouă privire visătoare asupra muzeului și realizează un cine-poem compus ca o instalație de tablouri, în care îmbină cadre din jurnale de știri cu imagini ale Parisului contemporan și scene fantastice. Francofonia prezintă numeroase încercări de definire a culturii franceze și europene, a rolului muzeului de a conserva arta și a relațiilor dintre artă și putere.” (Peter Bradshaw, The Guardian).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/962190913895152/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *